Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Barnhemsungar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berättelsen om de två småpojkarna Sändh och deras mamma är ingen idyllisk skildring. Det var en kärv tid för en ensam, fattig mor som kämpade för att hålla ihop sin familj och skapa ett drägligt liv. För barnen Bengt och Rustan blir det ideliga uppbrott från hälsingebyn, från kyffena i Göteborgs och Hagalunds kåkstäder och tillbaka till det hemska barnhemmet Vidkärr. Det är en märkligt ljus bok denne trotzige trubadur skrivit. Här finns intet spår av bitterhet trots ett stundtals outhärdligt hårt barnaliv. När och levande växer ett svenskt fyrtiotal fram med barnhemstanter, hästskjutsar, ölkaféer och timmerflottare, allt sett genom barnets okuvliga och nyfikna ögon. Barnhemsbarn [sic] är en bok som berört mig starkt, det är en barndomsskildring full av liv, klarsyn och överlevnadskunskap. (baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Visaren på hastighetsmätaren pendlar mellan 110 och 120 kilometer i timmen, motorvägen ligger svartblöt och torkarbladen går på intervall slow och jag halvligger i sätet med den fällbara ratten i knät.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

240

Förlag

Språk