Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Aldrig mera sova

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Aldrig mera sova" är den tredje bok av Willem Frederik Hermans som översätts till svenska - och en bok som kommer att befästa vår bild av honom som en av de originella diktarbegåvningarna i samtida europeisk prosa. "Mörkrummet", den roman med vilken Hermans introducerades i Sverige 1962, jämfördes av Lars Gustafsson med Günter Grass prosa. Den är nu en av de klassiska romanerna från andra världskriget. Med obeveklig skärpa i analysen skildrade Hermans där ett tvetydigt människoöde i ockupationens Holland, en identitet i ingenmanslandet mellan ont och gott, sanning och lögn.
Till yrket är Hermans geolog, geofysiker, med personlig erfarenhet bland annat av den skandinaviska Nordkalotten. Där utspelas också dramat i "Aldrig mera sova". Högt uppe i norska Finnmarken fotvandrar fyra unga vetenskapsmän på gemensam sommarexpedition. En av dem är holländare - faderlös som huvudpersonen i "Mörkrummet", besatt av en fic vetenskaplig idé, kanske offer för äldre vetenskapsmäns intriger, kanske också på väg att gå vilse i sig själv samtidigt som han försvinner allt längre in i det främmande fjällandskapet.
På ett överraskande sätt anknyter "Aldrig mera sova" till både problematiken och scenerierna i P.O. Sundmans prisbelönade roman om Salomon August Andrées Nordpolsexpedition. I både fallen en ensam människa, besatt av tanken att utforska och genomtränga ett stycke av den omvärld som förblir skild från hennes önskningar och ambitioner med en bråddjup klyfta; för alltid främmande. I båda fallen en människa som förlorar sin match, får se världen ta kommandot och i sista hand bestämma hennes eget öde.
W. F. Hermans roman är verkligen en roman om människolivets villkor. Den diskuterar sitt tema på ett sätt som aldrig upphör att vara underhållande, den underhåller utan att nånsin sluta att oroa sin läsare.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

239

Förlag

Språk

Första publikation

ja