Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Blind

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Norsk debutant i skuggan av ett smältverk

En norsk debutroman, där fadern till Geir spelar en stor roll, hans och smältverkets skugga i Odda, får förödande konsekvenser i Geirs liv.

Så här pratar en far till sin son: "Du kommer att bli besviken många gånger i livet, min pojke. Ju högre du siktar, ju högre blir fallhöjden. Till slut slår man ihjäl sig. Det är inte Jantelagen. Det är Oddalagen. Du ska inte tro att du är bättre än oss. Den enda odalgård jag kan erbjuda dig är smältverket."

Geir Kinsarvik lämnar smältverket, sin far och släkten i Odda. När han väljer universitetet i Oslo slutar hans far att prata med honom. Tidigare har hans mor valt bort Odda, för en man, en läkare i Stavanger. Brodern Kjell blir kvar i Odda, medan Geir gör professorskarriär på elituniversitetet i Bremen i Tyskland, i socialvetenskap. Då har han också skilt sig ifrån sin fru Amalie, som vill bo nära släkt, vänner och med sonen, i Oslo.

I Blind möter vi denna man, när han jagad irrar omkring på gatorna i Bremen, på flykt - ytterst ifrån sig själv. Hans liv har pekat mot denna smält- och smärtpunkt. Blind är en mustig, erotisk och sanningssökande berättelse om en livskarriär som vittrar sönder.

(Lindelöw)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

241

Språk

Översättare