Grönt te

Typ

noveller
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I Sverige är Joseph Sheridan LeFanu mest känd för sin långa novell Carmilla, som stadfäste den litterära vampyrmyten som den sedan behandlades i Dracula. LeFanu var en produktiv författare av historiska romaner och mysterieberättelser, men sitt kanske största inflytande hade han som spök- och skräckförfattare.

Grönt te är på flera sätt en betydande klassiker. I denna långnovell från 1869 utvecklar LeFanu den psykologiska rysaren i arvet efter Edgar Allan Poe.

En engelsk pastor blir förföljd av en liten svart, ilsken apa som bara han kan se - kanske en hallucination, kanske inte. Händelserna tar lugnt avstamp i den trygga viktorianska vardagen men dras långsamt in i "helvetets enorma maskineri", för att använda pastorns egna ord.

Huvudperson i Grönt te är den tyske läkaren dr Martin Hesselius - världslitteraturens första ockulta detektiv. Här utges novellen för första gången på svenska.

Om LeFanu, Grönt te och ockulta detektiver skriver konnässören Sven Christer Swahn i sitt efterord.

(Aleph)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

52

Förlag

Språk

Illustratör