Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Abdikationen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Ingen förmådde andas denna isande minut, ingen vågade röra ett finger. Det var drottningen som bröt förtrollningen; hon lyfte själv av kronan. Två kammarherrar hjälpte henne av med kröningsmanteln. Så tunn och skör hon var i sin vita osmyckade klänning. Stilla lämnade hon silvertronen och gick nedför trappan... stod å skön som en ängel.”

Drottning Christinas tronavsägelse var 1654 års Europanyhet. Ryktena hade talat sanning, efter ett liv i rikets tjänst – hon blev drottning vid sex års ålder – längtade Christina efter ro och möjlighet att tänka fritt. Abdikationen var hennes enda utväg.

Marita Jonssons skönlitterära debut är ingen biografi utan en inlevelsefull roman som ger röst åt Christina; ett närgånget porträtt av en begåvad ung kvinna som söker sin identitet och bryter med plikten för att få vara fri. På en suggestiv prosa som förflyttar läsaren genom tid och rum beskrivs Christinas vardag, människorna i hennes omgivning och hennes tankar, problem och glädjeämnen.
(Forum)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

237, [1]

Förlag

Språk