Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den bortdrivne

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Den bortdrivne är en berättelse om den judiska mystiken, om chassidismen. Handlingen utspelas, som i så många av nobelpristagaren Samuel Josef Agnons romaner i den lilla staden Buczacz i Galizien, denna gång på 1700-talet.
I stadens judiska kvarter sprider sig strax före påsken ryktet att en helig man, en chassidisk lärare är på väg. Det är om mötet mellan denna man och den ortodoxa fromhetens representanter som romanen handlar.
På sitt utsökt enkla, innerliga språk berättar Agnon om denna konfrontation och hur den avlöper. Själva berättelsen är präglad av den lätthet, den glädje som är den chassidiska lärans centrala innebörd, och med sin fina miljöskildring och sin utsökta människökännedom är den som helhet en utsökt studie i vad som manes med fromhet, men också med tolerans.

(baksidestext, Bonniers 1968)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Mycken snö hade fallit hela denna vecka från vägar där ovan till gruset där nedan. Den svarta marken blev vit; himlen stod blek; människorna samlades inomhus kring spiselvrån; i staden gick ingen ut eller in. Men om torsdag vann nåden över nöden. Solen sken på jorden och snön begynte smälta. Kvinnor gingo till torget att köpa kött och fisk: från byarna runt staden kommo hästar och vagnar. Och åter flödade livets strömmar, som hade aldrig dess flöde hejdats.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

105

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk