Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Och den ljusnande framtid

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Barbara Winckelmann har valt 1850-1860-talet som bakgrund för sin nya roman. Det var ett spännande tidsskede som utlöste en räcka viktiga händelser i vårt land med kejsarbeslutet om lantdagens sammankallade 1863 som effektfull klimax.

Den unga Anna Ekhammar växer upp i ett finländskt aristokrathem dominerat av den stockkonservative fadern. Knappt mer än ett barn hamnar hon in i den aktiva oppositionens krets, dit hon också dras av en ung löjtnant som hon hyser en svärmisk böjelse för. I hemlighet deltar hon i demonstrationer och skriver sitt namn på massadressen till kejsaren; i likhet med andra unga får hon en syn på sin tid som i mycket skiljer sig från de äldres.

Men på den tiden var fadersauktoriteten en maktfaktor att räkna med, det hade Anna bitter erfarenhet av. Baron Ekhammar drar sig inte ens för att tukta sin dotter till lydnad på hennes bröllopsdag, så det kommer till en sista häftig uppgörelse mellan dem.

Det gamla Helsingfors uppstår i romanen sådant det var för hundra år sedan, gatulivet med inslag av studenttåg och kejsarbesök har färg och atmosfär. Personerna, av vilka många hör hemma idet finländska kulturgalleriet, rör sig tidstroget levande i miljön.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

270

Språk