Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Präriehundarna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Här finns de alla: den misslyckade kompositören, primadonnan som inte kom längre än till biljettluckan, den unge konstnären som inte har något att säga när han väl får chansen, den magsure mannen som spionerar på grannarna när han inte inspekterar torktumlefiltret i tvättstugan, den buddistiska nunnan som sitter på torget och trummar för fred, den ensamme som åker bussringlinjen runt för att se ut som om han är på väg nånstans, kvinnan som lämnar sin man för att söka kärleken på Gran Canaria.
Här finns knäppskallarna som blir tokiga för att härda ut.

Präriehundarna är en varm, rolig och sorglig roman om otillräcklighet, misslyckanden och vänskap.

(baksidestext)
”De är gulliga. De är vegetarianer. De äter varandra.” Så karaktäriseras präriehundarna i denna roman, som är Jonas Gardells tredje och utkom första gången 1987.

Vi möter Percy, Lena, Reine, Pia och Anders. De har alla sin egen historia men är samtidigt delar av varandras liv. För paret Percy och Lena har livet stelnat i väntan på den upprättelse som aldrig kommer. Sonen, Reine, väljer att våga språnget ut i det liv där allt kan brista men där den konstnärliga drivkraften och kärleken är som starkast. Pia lever i sitt limbo av brist på något eller någon att viga sitt liv åt. Anders är ung, men ändå så gammal: ”Om det var någonting som Anders ville lära Reine var det att man måste våga mista allt, att man inte får fly vare sig sorgen eller glädjen.”

Knäppskallar, knasbollar eller präriehundar kan de också kallas. Och vem är anklagaren?
(Norstedt)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det ligger nära till hands att tro att präriehunden är öknens ensamma varg, ett oskäligt hunddjur som ensam löper över sandvidderna.
Men präriehunden är ingen varg utan en ekorre, en gullig liten gnagare. Präriehunden liknar hamstern eller kaninen, den är vegetarian.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

265

Förlag

Språk