Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sanningen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Riikka Pulkkinen, Finlands nyaste litterära stjärna, gestaltar människor och relationer med stor mognad. Hennes andra roman Sanningen, som nu kommer på svenska, nominerades till Finlandiapriset och har fått fantastiska recensioner i hemlandet. I Finland har den parkerat sig på topplistan sedan den kom ut, den har sålts i över 70 000 exemplar och översätts nu till över tio språk. Den äldre kvinnan Elsa är döende i cancer och flyttar hem för att avsluta sitt liv i sin egen miljö. Hennes man Martti, dottern Eleonoora och barnbarnen försöker vänja sig vid tanken på att de kommer att förlora henne. Och nu vill Elsa tala ut med dem, en i taget. I takt med att hennes mamma blir alltmer skör och tynar bort känner Eleonoora hur hennes barndomsminnen börjar glida henne ur händerna. Hennes egen dotter Anna är i sin tur upp¿tagen av att fantisera kring andra människors öden. Hon samlar på historier och får av en händelse höra talas om Eeva, mammas barnflicka från 1960-talet. Henne har ingen någonsin pratat om. Eevas bortglömda historia avslöjas bit för bit. Hennes unga röst leder tillbaka till 1960-talet, den tid då p-pillret revolutionerade livet för många. Sanningen blir en berättelse om familjeband, om mödrar och döttrar och om hur vi förtränger våra minnen, just därför att det ibland är det enda vi står ut med.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Kvinnan kom springande emot honom. Martti hade drömt samma dröm många gånger. Kvinnan skulle just säga något, och han var nära att uppfatta vad. Men han lyckades inte höra vad hon ville för han vaknade alltid innan hon hann säga något.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

358

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

332

Språk

Utgivningstid

Sidantal

328

Förlag

Språk

Översättare