Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mörkrets hastighet

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kurt Gerstein, tysk officer i Waffen-SS, chef för tekniska desinfektionstjänsten vid Institutet för hygien i Berlin, kom under hösten 1941 och våren 1942 Förintelsen på spåren och försökte sprida den vetskapen till de allierade. Ingen ville tro på honom, inte heller svenskarna som via diplomaten Göran von Otter i Berlin fick en detaljerad rapport från Gerstein om massgasning av judar i Belzec; även påvens sändebud i Berlin avvisade Gerstein på hösten 1942 sedan denne försökt berätta vad han visste.

I Mörkrets hastighet berättar Karl Johan Nilsson historien från Gersteins egen horisont; hans vantrivsel i nazityskland, hur han medvetet infiltrerar den tyska militärapparaten, hans desperata kontakter med motståndsrörelsen i Holland och i Tyskland, den ohyggliga insikten om Förintelsen och oförmågan att bli trodd – och till slut krigsfångenskapen och anklagelsen att ha varit delaktig i skapandet av dödsfabrikerna i Polen. Gerstein tog livet av sig i fängelsecellen 1945.

(Bonniers)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

253

Språk