Biblioteket i Babel

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är svårt att tänka sig en mera originell form av författarskap än de experiment i metafysik som argentinaren Jorge Luis Borges' berättelser utgör. Med en nästan spöklik säkerhet lever han sig in i de mest skilda tider och miljöer och sammanför kunskaper från alla folk och tidsåldrar. Hans hjälte kan vara en tysk spion i England under första världskriget, en inkapräst instängd i ett halvklotformat fängelse under jorden eller en invånare i det gamla Babylon som berättar om ett hemlighetsfullt bibliotek som rymmer alla logiskt möjliga böcker på alla språk och samtidigt är en avbild av hela universum.
Jorge Luis Borges' berättelser har en följdriktig uppbyggnad som för tanken till matematiken, hans stil är klar och fast som den isländska sagans, men de subtila tankeexperiment som äger rum i hans sällsamma berättelser gränsar till mystiken. Han experimenterar med rum och tid, söker fördolda sammanhang och universums hemliga ordning och mångfald bortom nuet. Hans berättelser mynnar ofta ut i något som liknar uppenbarelser och läsaren tycker sig ett ögonblick ha sett världen från andra utgångspunkter än vardagens.
Ur den mäktiga tankediktning som samlingarna "Ficciones" och "El Aleph" utgör har Artur Lundkvist i denna volym gjort ett urval av de märkligaste berättelserna och försett dem med en synpunktsrik inledning. Dessa texter erbjuder en läsupplevelse av ovanlig skönhet och intensitet och står i nära sammanhang med den spekulativa strömning som färgar den europeiska romankonsten av idag. Borges' svindlande labyrintiska universum är släkt med det som den moderna vetenskapen har visat oss och hans äventyr i bundsförvantskap med tiden.

(baksidestext, Bonniers 1963)

Ibland kan det hända att man upplever en hisnande känsla av att något i den normala tillvaron inte stämmer. Det som nyss var så välbekant ter sig plötsligt främmande och kanske skrämmande. Den sortens upplevelser tycker man sig ofta känna igen i Jorge Luis Borges berättelser. Han intresserar sig i hög grad för det "surrealistiska" inslaget i livet, han utvecklar tankegångar och hugskott som vi vanliga människor bara snuddar vid och han visar hur det skulle vara om hugskotten "förverkligades". I Lotteriet i Babylon skildrar han hur det skulle kunna vara, om livet bokstavligen var ett lotteri. I en annan berättelse fantiserar han över hur människor som fått odödlighetens gåva skulle kunna ha det. Vad händer om man lyckas drömma fram en annan människa och upptäcker att man själv bara är framdrömd? Hur skulle det vara att ha ett ofelbart minne? Borges har lekt med många sådana tankar och stimulerar läsaren att själv leka på samma sätt.

(baksidestext, Forum 1974)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en antologi sammanställd ur novellsamlingarna Ficciones och El Aleph

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

154

Språk

Lisätietoja

En antologi sammanställd ur novellsamlingarna Ficciones och El Aleph.
Ny utg. Forum, 1974; Bonnier, 1998