Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Draken

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Fadern grävde gravar på den reformerta kyrkogården. Han påpekade alltid nogsamt att han var gravmakare, inte dödgrävare. En dag kommer ett paket med ett träkors avsett för en av gravarna. Av det fina omslagspappret och ribborna av aspträ i förpackningen bygger han en drake tillsammans med sin son och lär honom flyga med den.
Den närbelägna katolska begravningsplatsen ska flyttas för att ge plats åt nya bostadshus, och fadern blir ombedd att ombesörja »evakueringen« - ett jättelikt företag han absolut inte vill åta sig ensam. Han kan heller inte komma överens med uppdragsgivaren om hur det ska gå till, med grävskopa eller »för hand«. En möjlig medhjälpare är grannen och trosbrodern Gilkinus van Diepenburch. Denne har kommit i konflikt med sin kyrkas pastorer på grund av sin alldeles egna tolkning av förlåtelseorden i Fader Vår, och det går så långt att han blir utesluten ur församlingen.
Med humor och värme tecknar Maarten 't Hart porträttet av en far. Den teologiska tvisten i den kalvinistiska församlingen blir till en absurt tragikomisk berättelse om en protestantisk kättarprocess, en holländsk variant av Jantelagen.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Min far grävde gravar. Halv åtta började hans arbetsdag. Mellan halv ett och halv två fick han ta rast.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

284

Förlag

Språk

Första publikation

ja