Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Drömfabriken

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Drömmar bygger människors liv. Det är människor som bygger bilar. I bilfabriken pågår ett monotont och mycket slitsamt arbete, men mitt i den grå vardagens tyngd, mitt i monteringen av detaljer som till slut skapar ett helt fordon, vävs fragment av drömmar till stora och mycket levande berättelser.
I Drömfabriken ges ett närgånget porträtt av människorna på bilfabriken, deras livsvillkor och drivkraft. Gunilla som älskar att resa träffar sitt livs kärlek en sommar i Thailand. Men Charlie bor på andra sidan jordklotet, i Australien, och det finns mer än avståndet som skiljer dem åt.
Svenne ville hålla på med rockmusik. De planerna gick i stöpet och studera vidare kan han inte tänka sig. Han söker jobb, många jobb, men lyckas inte få något. Stöd får han av Gunnar, en av veteranerna på fabriken, en rejäl karl, tystlåten. Han har en hemlighet som han aldrig tänker avslöja.
Thabo är en snabb och skicklig montör, men har fel hudfärg. Fördomar och motgångar får honom att tveka. Ska han flytta tillbaka till Gambia? Han tyr sig till Anna-Greta, men hon har sina egna problem. Livet med Ture, han som en gång lärde upp henne på fabriken, är sig inte likt sedan han blev arbetslös.
Allt övervakas av Lennartsson, förmannen som gör allt för att hans brister inte ska avslöjas.
Maria Hamberg skildrar skickligt jargongen på verkstadsgolvet, det enahanda och klaustrofobiska fabriksarbetet och hur en knegare inte slutar att vara människa trots att hon endast betraktas som en kugge i maskineriet. (Baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Alla stod som vanligt nästan på varandra för att komma åt att göra sitt jobb. Mutterdragarna slamrade. Slangarna pös och skrek. Han som var satt att driva på ropade kommandon och invektiv för att det inte skulle bli stopp. Ur en transistor i hyllan vid sidan av det löpande bandet skrålade Carola allt vad hon orkade på högsta volym, ändå hördes det knappt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

292

Språk