Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nyår

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Efter en skidolycka ligger en 27-årig man medvetslös i elva dagar. Man lyckas rädda hans liv efter omfattande hjärnoperationer. Först efter några dagar återfår han minnet. Han får senare åka hem till sin familj i en by utanför Vilhelmina; han är gift och har två små barn. Nu lider han inte längre av någon minnesförlust, men han känner ingenting för den person han är. Han upplever att det har skett ett misstag, att han egentligen är någon annan. En natt skriver han en lapp till hustrun att hon kan betrakta honom som död. Han reser till Stockholm. En man låter honom sova över i en lägenhet. På natten innan han somnat inser han att allting börjar i detta ögonblick.
Vi följer honom från januari 1969 till juli 1983. Till en början är han mycket obestämd, han agerar som en maskin. Men samtidigt är han helt skyddslös, eftersom han inte vet hur han ska hantera de känslor han erfar. I vissa ögonblick av kärlek, rädsla eller svartsjuka raseras allting för honom. Genom dessa blixtrande minuter växer en gestalt fram.
Men vem är han? Vem är han när drömmarna och de traumatiska bilderna har upphört? Nyår handlar om drömmarnas slut, om det ögonblick när väggarna och taket ovanför sängen syns med en hallucinatorisk tydlighet.
(Baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I mitten av sextiotalet uppstod en självmordsvåg i en mindre by inte långt från Vilhelmina i södra Lappland. 1967 hade 23 av byns 90 invånare tagit livet av sig. Forskare från Stockholm, men även från England och USA, reste dit för att studera den absurt höga självmordsfrekvensen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

239

Förlag

Språk