Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den blå boulevarden

Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
"Det är sommar nu; försommar, och Paris är mycket fint. Bert kom hit någon gång i mars, vill jag minnas. I varje fall var det då vi först stötte ihop."
Dan, berättaren i Thorsten Knöfels nya roman, är en ung svensk som lever i Paris och drömmer om att i ord kunna måla stadens stämningar och ljus. Bert är hans landsman utan drömmar, en ung man på flykt undan släktförtryck och inrutad framtid och på jakt efter nöjen i alla former. Den frihet Paris har att erbjuda honom löser alla hans band och som ett vrak skall han i sinom tid spolas upp ur nöjesvirvlarna. "Den blå boulevarden" är berättelsen om hans förfall i den hårda verkligheten under stadens blå skymningar, men också om en hel rad människor som alla på sitt sätt fastnat i Paris. Där är polackerna med sina minnen av krig och nederlag, där är monsieur Alain och hans flickor och där är amerikanerna som av olika anledningar strandat i Hemingways stad. Med säker artistisk balans samlar Thorsten Knöfel deras öden i denna roman om illusioner och ensamhet, om drömmar och kamratskap i ungdomens stad en vårvinter under det kalla kriget.

Thorsten Knöfel debuterade 1960 med en roman som väckte stor uppmärksamhet både som artistisk och moralisk prestation: "Zongränsen", en berättelse från dagens och gårdagens Tyskland med den nationella skuldfrågan i centrum. Det fastslogs att han var en "raffinerad berättare" och en "märkvärdig talang" (Stockholms-Tidningen) och att hans roman hade "frapperande artistiska kvaliteter" (Sydsvenska Dagbladet). Hans nya roman ger accent åt dessa omdömen.

(baksidestext)
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
200
Förlag
Språk