Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mina drömmars stad

Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Han kom till staden full av drömmar och förhoppningar. Han var bara femton år och där han stod och såg ut över Stockholm tyckte han att den låg där i sensommarens kvällssol som serverad på en silverbricka. Det var år 1860, och en ny tid hade kommit. Ångans tid, som fört in i staden i det första skedet av en sjudande utveckling. Industrier växte fram, järnvägen höll på att byggas och sprängskotten dånade i Nybodatunneln, ångslupar plöjde stadens vatten.
Men fortfarande var staden liten. Visst hade det varit trist i kvarnen bland mjölsäckarna, men den fattigdom han mötte i Stockholm var på sitt sätt ännu mer skrämmande. Den var smutsig, full av löss, och sjukdomar frodades i trångboddheten.
Henning hamnade på Söder och hyrde in sig hos en sjåare och fick sova i ett rum tillsammans med sex andra, från början obekanta personer. När han en tid hade nattarbete disponerades hans säng av en gatflicka…
Han blev arbetare, hans slet hårt i olika yrken – som stearinarbetare, ”sumprunkare”, och blev till slut hamnarbetare i Stadsgården. Hans liv var inte utan glädjeämnen. Även om det oftast var fattigt och trist – han träffade sin flicka, han fick barn och vänner och framför allt: någonstans i framtiden hägrade en vision för honom och hans kamrater om en bättre tillvaro genom socialismen.
Per Anders Fogelström kan sitt Stockholm – det har han visat i sina tidigare böcker. Men aldrig har han så inträngande skildrat sin stad som i denna bok, början till ett epos om Stockholm, dess utveckling och människorna i den. Drastiskt med också ömsint berättar han om dem som under den svenska emigrationens tid stannade hemma och kämpade sig igenom en stor brytningstid.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
289
Förlag
Språk