Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En fördömds memoarer

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En fördömds memoarer ger oss genom romanfiktionen författaren Arvid Melkers egen version av sitt märkvärdiga levnadsöde, från den förhoppningsfulla ungdomstiden och uppväxten i en köpmansfamilj i en ort, som leder tanken till en svensk småstad någonstans, till den slutliga katastrofen, då vi återfinner Melker som straffånge på Älvstads fästning, plågad av smärtan i sin förnedring men väckt till en insikt, som tidigare varit honom främmande.
Det är den insikten, som präglar författarens sista arbete: memoarverket skrivet bakom en fästnings obevekliga murar utan annan avsikt än den, att såvitt som möjligt söka blottlägga sanningen om en högmodig levnad och gärning.

"En fördömds memoarer" belönades i den stora nordiska romanpristävlingen med det svenska priset, 20.000 kronor.
Den svenska juryn, Göran O. Eriksson, Lars Gyllensten och Åke Runnquist, säger i sitt utlåtande:
"En skarpsinnig roman om skuld och skapande, frihet, lidande, grymhet och död."

Knut Nordström är född 1930 och har tidigare skaffat sig en plats bland de främsta i sin generation med romanerna "Doktor Mirakels medicin" och "Barfotingen", samt novellsamlingen "Tristan". "En fördömds memoarer" är den breda roman hans läsare väntat på - en fantastisk tidskrönika, en idérik människoskildring och en stor tankebyggnad.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

318

Språk