Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lång är gryningen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är natten till den 15 april 1945. Befrielsen närmar sig koncentrationslägret Bergen-Belsen, där man i apatisk tystnad så länge förgäves väntat på en himmel som skulle flamma röd av befrielsens eld. I Bergen-Belsen med det stumt anklagande människoberget har skräcken inför döden försvunnit i själens gradvisa upplösning: "Man visste ju att härifrån skulle man aldrig slippa ut, här skulle friheten komma för sent, den skulle komma när ingen längre kunde möta den..."
Den polsk-svenska skuptrisen och författarinnan Zenia Larsson, som i den starkt uppmärksammade dokumentärromanen "Skuggorna vid träbron" med självupplevelsens klarsyn skildrat tillvaron i ett polskt getto under kriget, följer i sin nya bok den unga Paula Levins vidare öden. Det är en roman om människors väg tillbaka till livet från ett dödslägers fasor, och vägen går via sjukkasernerna och de friskas baracker fram till det slutliga uppbrottet. Romanen ger insyn i förhållanden som vi inte har många litterära vittnesbörd om och skildrar inträngande olika reaktioner, när apatins fördämningar brister efter år av lidanden och mänsklig förnedring. Ur det söndertrasade kollektivet tar en liten grupp kvinnogestalter form: den rakryggade och handlingskraftiga Dina Urbach, som vill bygga upp ett nytt land i Palestina och få ökensanden att blomma, Eryka Neumann som har sina rötter i Polen, den unga Manja Linder, som finner en livskamrat bland de allierade, den rasmedvetna och oförsonliga skådespelerskan Anna Kratz, som i hysteri vänder sig mot sina kamrater - och så Paula Levin själv, utan förankring någonstans, utan längtan.
Zenia Larsson skildrar den långa gryning som tar sin början natten till den 15 april 1945 och klarnar ut i en nordiskt ljus sommarmorgon - det är en ny skakande dokumentärroman om ett mörkt kapitel i vår tid, och samtidigt en berättelse som utstrålar vördnad för livet och människan.

(baksidestext, 1961)
En ny känsla smyger sig in i de stackars människornas själar. En känsla som sedan länge varit försvunnen här i den yttersta förnedringens hemvist. En känsla av hopp sprider sig hos de som fortfarande kan stå och gå mellan staplarna av lik i Bergen-Belsen.
Nazisternas tusenåriga rike håller på att störta samman och i Bergen-Belsen väntar de apatiska koncentrationsfångarna på att få se befriarens eld flamma upp mot natthimmeln.
Lång är gryningen är andra delen i Zenia Larssons skakande trilogi om judeförföljelserna under andra världskriget.
Vi får följa Paula Levins fortsatta öden när hon försöker finna en väg tillbaka till livet från dödslägrets fasor.
Ska Paula någonsin kunna återfinna de känslor som fanns i hennes själ innan det stora mörkret sänkte sig över henne och alla Europas judar?

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

260

Språk