Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Livet tillbaka

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Koncentrationslägret Bergen-Belsen 16 april 1945. Hanna Haller är 22 år gammal, rumänsk judinna. Hennes familj är utplånad, och nu ser hon genom sin tunga apati hur en lastbil med brittiska soldater kommer körande längs den leriga lägergatan. På flaket sitter SS-män hopkrupna, barfota och trasiga med ansiktena i händerna. Rättvisan har segrat. Befrielsen har kommit.

Livet tillbaka, berättelsen om Hanna Haller och hennes liv efter nazisternas inferno, är självbiografiskt inspirerad och bärs därför av stark saklighet och djup personlig insikt. Den anknyter till Hédi Frieds Skärvor av ett liv - Vägen till och från Auschwitz: om hennes barndom och uppväxt, en ögonvittnesskildring av tillvaron som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren.

Hédi Frieds nya bok väcker uppfordrande tankar om de frågor friheten ställer, och de svar livet kan ge. (baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I morgon. I morgon skall jag tänka. I morgon skall jag söka efter dem som kan ha blivit kvar. I morgon skall jag sörja. Och kanske, innerst inne, ännu helt omedvetet: i morgon skall jag börja om.
Idag finns jag ännu inte. Min utmärglade kropp ligger på britsen, ett skal utan känslor, utan tankar. Ett medvetande finns, det har just registrerat de brittiska soldaterna: vi är befriade. Apatin krusas av en omärklig våg av välbefinnande. men ännu förmår jag ingen glädjeyttring. Ännu är jag bara ett foster i moderlivet.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

234

Språk