Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sabina

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sabina är historien om ett dramatiskt och tragiskt människoöde. Sabina Spielrein var en rysk-judisk kvinna, född i Rostov-na-Donu i södra Ryssland 1885 och död i samma stad 1941, mördad av de tyska ockupanterna. Hon befann sig dessemellan i centrum av europeisk historia och vetenskap.
Som ung drabbades Sabina av en psykisk sjukdom, kanske till följd av sexuella övergrepp, och sändes till Zürich där Carl Gustav Jung blev hennes läkare - och mer än så. De inledde ett passionerat kärleksförhållande som Jung bröt för att inte riskera sin karriär. Sabina blev sedan själv psykiater och skrev en banbrytande avhandling om den destruktiva driften hos människan, en idé som Sigmund Freud först förkastade men senare utnyttjade i sin psykoanalytiska teori.
Sabina är berättelsen om en kvinna med sällsynt lyskraft: intelligent, vacker och lidelsefull. Hon behöll hela livet en okuvlig tro på humanismen, samtidigt som hon förutsåg de onda tider för vilka hon själv skulle bli ett offer. (baksidestext, Norstedts)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Föraningarna plågar henne. Hon plockar ner tomaterna från plantorna som hon band upp mot väggen tidigare under sommaren. Halvt frånvarande lägger hon dem i korgen och det far genom henne att ingenting får hända med Eva och Renate. Ingenting får hända med mina döttrar, olyckan får inte drabba dem, den måste hejdas nu!
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

357

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Språk