Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kentauren

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det krävdes fortfarande att ett liv skulle offras för att gottgöra den gamla synden - stölden av elden. Chiron, den ädlaste av kentaurerna, vandrade då omkring på jorden, plågad av ett sår, som han hade fått av en olycklig slump. På en bröllopsfest hos lapiterna i Tessalien hade nämligen de vildsinta kentaurerna försökt röva bort bruden. En häftig strid följde, och i den allmänna förvirringen hade Chiron blivit träffad av en pil...
Så berättar den gamla grekiska gudasagan. När John Updike återger den antika myten, låter han dess sinnrika mönster utbreda sig inom en ram av solid alldaglighet, på gränsen till det triviala: det är ett collage i staden Olinger, Pennsylvania, som är skådeplatsen för gudarnas kamp och kärleksäventyr. Och liksom antikens gudar bar högst mänskliga drag, utmärks också dessa personer av en långt driven mänsklighet, en skröplighet som gör dem sårbara men också i stånd att såra och förgifta. Träffad av en välriktad pil vacklar den femtioårige läroverksläraren George Caldwell mot skolrummets dörr, följd av pojkarnas skränande skratt. Bilreparatören Al Hummer står, likt mytens Hefaistos, i sin sotiga smedja och hjälper honom att lossa pilens hulling. Och omgiven av duschens pärlemorskimmer står Als hustru Vera i gymnastiksalens omklädningsrum - är det Afrodite, stigen ur vågorna?
Denna sammanflätning av myt och verklighet ger John Updikes nya bok en oroande dimension, sätter in en vardagsverklighet i ett universellt perspektiv. Hans språk är smidigt och spänstigt uttrycksfullt, fyllt av fräscha och oväntade bilder. Den svenska publik, som lärt känna författaren genom HAREN SPRINGER och BASAR I FATTIGHUSET kan vänta sig en ny upplevelse.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

298

Språk

Översättare