Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Flickan och kajorna

Typ
bilderböcker
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
"I skolan berättade jag att pappa var död. Jag bara markerade och så berättade jag. På rasten kom Tina, Kajsa och Sara och frågade mig hur det känns när ens pappa är död. Sorgligt, sa jag, och de nöjde sig med det. Ibland känns det nog som om pappa inte var död."

I Flickan och kajorna står en liten flicka under några träd och minns, medan hennes mamma är inne på järnvägsstationen och köper biljetter till "det nya stället" - där mamman ska söka arbete och bostad. Medan flickan väntar går hennes tankar till pappan, hon är övertygad om att han från himlen följer med henne och mamman. Han är död, men han lever ändå.

Riitta Jalonen skriver fram en värld som är besjälad, det är inte bara flickan som minns, träden gör det också, och kajorna. Kristiina Louhis illustrationer dallrar av samma intensiva kraft: korta ögonblick blir till ett helt liv, ett barndomsland där sorgen och glädjen är närvarande samtidigt.

Bokens finska original, Tyttö ja naakkapuu belönades med Finlandia Junior-priset år 2004. Teaterkritikern och enväldige domaren Jukka Kajava motiverade sitt val: "Min läsupplevelse var märklig och annorlunda. Trots att ämnet är ganska tungt nästan lyser själva berättandet av uppmuntrande hoppfullhet och klarhet, tills läsaren i slutet av historien inser att barnets överlevnadshistoria förebådat ett lyckligt slut."

(SetS)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Ämnesordskedjor
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
45
Språk
Översättare
Illustratör
Första publikation
ja
Utgivningstid
Språk
Illustratör