Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lycksökarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En majdag nådens år 1847 löper en mexikansk brigg in vid Dalarö redd. Ombord finns den rike mexikanske majoren Miguel Torrente de Montana som till allmän överraskning visar sig tala flytande svenska. Förklaringen får man så småningom. Majoren med det klingande spanska namnet heter egentligen Flodtrans och har en gång tillhört den svenska flottan. Nu återkommer han till sitt fosterland med fyllda penningpåsar och en stor plan i huvudet: att i Kaliforniens jungfruliga dalar grunda ett nytt Sverige.

Innan majoren återvänder till Amerika samlar han på briggen Sacramento ett brokigt följe. Där finns kaplanen Pil med sin energiska och orädda prästgårdsmor. Där finns skeppsläkaren Westman, en fritänkare som haft det svårt i det bigotta Sverige. Och där finns förkunnaren Sjödin med fjorton hängivna mormoner på flykt undan svenska statskyrkan. Där finns också en indian, Örnens flykt, som för andäktigt lyssnande blekansikten avslöjar något om den Nya Världens hemligheter Och där finns ej att förglömma författarinnan Sophie Högman ”en svår kvinna att tas med”, vilket majoren får många tillfällen att upptäcka under färden.

När briggen till slut rundat den amerikanska kontinenten och långsamt tar sig upp norrut nås den av ett rykte: en sjukdom värre än alla dem som Westman kan bota har brutit ut på amerikanska västkusten. Framkomna konfronteras också den svenska expeditionen med guldfebern. De dras in i en serie våldsamma händelser som radikalt ändrar majorens planer.

Jämsides med denna handling lär vi känna en liten indianby i Nevadabergen öster om San Francisco, där man snart fäster sig varmt vid en rad färgstarka personer. Indianbyn är tecknad med etnografisk skärpa liksom dess människors helt annorlunda livsmönster och moralgrepp. Det är också med dessa indianer som den första våldsamma kulturkrocken inträffar i guldrushens första galna år – anno 1848
(Text från omslag)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

När de två vita männen red ner mot den branta ravinen vid floden följdes de hela tiden av spanande ögon bakom buskage och mellan trädstammarna.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en äventyrsroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

382

Förlag

Språk