Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fem timmar med Mario

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Miguel Delibes föddes år 1920 i Valladolid på den spanska högslätten. Delibes var en av de första som fick det berömda Nadalpriset 1947. Under de närmast löljande femton åren gjorde han sig känd som en utomordentlig berättare i den traditionella stilen, med barn- och naturskildringar som specialitet. I och med "Fem timmar med Mario", vars första upplaga kom ut 1966, har "Den nye Delibes" tagit form och sedan dess har författarens utveckling mot en mer experimenterande prosa fortsatt med "Liknelsen med den skeppsbrutne", 1969.

Carmen vakar hos sin döde man, Mario, som plötsligt avlidit i en hjärtattack. Hela dagen har hon varit omgiven av kondolerande släkt och vänner. När kvällen kommer och alla har gått, drar hon sig tillbaka för att tillbringa några sista timmar i lugn och stillhet med sin make. Carmen har en hel del att säga honom. Hon påminner honom om hans många tillkortakommanden under deras långa äktenskap och förebrår honom också att han nu har lämnat henne ensam med fem barn. Mario tiger som vanligt under Carmens långa nattliga monolog.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Då Carmen stängt dörren efter den sista besökaren lutar hon bakhuvudet mot väggen tills hon förnimmer den kalla beröringen med dess yta. Hon blinkar flera gånger som om hon vore bländad, känner hur det värker i högra handen och hur läpparna är svullna efter allt kyssande. Och eftersom hon inte hittar något bättre att säga, upprepar hon detsamma hon har sagt ända sedan morgonen: "Jag tror det fortfarande inte, Valen; du förstår, jag kan omöjligt fatta det." Valen tar henne varligt i handen, och utan att möta motstånd drar henne efter sig genom korridoren till hennes rum.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

229

Språk

Översättare