Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nattsvärmare

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Lahore i Pakistan finns två grupper av människor; de som har luftkonditionering och de som får svettas. Darashikoh ”Daru” Shezad tillhör länge den första gruppen och han lever ett hektiskt liv i stadens gräddfil med droger och ständiga fester. Men så mister han sitt bankjobb och till skillnad från sina bekanta har han inga familjepengar att falla tillbaka på. Samtidigt har han återförenats med barndomskamraten Ozi som återvänt från New York. Ozi öppnar till en början nya dörrar för Daru med sina pengar och kontakter, men den fattiga och syrliga Daru blir snart obekväm för Lahores partyelit och han hamnar allt längre ner i hierarkin. Istället kommer Daru farligt nära Ozis hustru Mumtaz och den notoriske vägpiraten och populisten Murad Badshah. Det är Badshah som erbjuder den desperata Daru en möjlighet att mätta sin hunger efter det svala och sköna livet – en omdistribuering av egendom i form av knarklangning och rån. Men något går allvarligt fel och Daru är plötsligt anklagad för mord.

Mohsin Hamids debutroman Nattsvärmare är en mörk, fascinerande och mycket underhållande skildring av ett Pakistan i gränslandet mellan dekadens och fundamentalism, mellan överflöd och stor fattigdom.

Översättning Leif Janzon.
(Natur & Kultur).

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

334

Språk

Översättare