Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stamtavla

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Georges Simenons stora självbiografiska roman är berättelsen om två släkter i Liège: den inflyttade, lantligt enkla flamländska familjen Peters och de redan etablerade stadsborna Marmelin, som i generationer bott i samma hus bakom sina små affärer där rörelsen går i arv från far till son.
Elise Mamelin, född Peters och mor till Roger Mamelin, som har stora likheter med Simenon själv som barn, är liten och klen och hon kämpar en ojämn kamp mot ett arv av dåliga nerver och sin mans obekymrade förnöjsamhet. För att bättra på ekonomin hyr hon ett stort hus och tar inackorderingar, underliga landsflyktiga individer, mest ryssar och polacker, fulla av löss och farliga anarkistiska idéer. Hon sätter sin son i dyra privatskolor för att ge honom en god start i livet och tänker sig en tryggad framtid för honom som präst, men han lyckas slingra sig ur jesuiternas grepp. När boken slutar har han just fått sparken från sitt första jobb, men han är hela tiden på ett oklart sätt medveten om att någonting annat väntar, att en underbar, lockande framtid är hans - den framtid som också blev Georges Simenons.

Med ram och händelser på självbiografisk grund är boken en romantiserad, bred skildring från sekelskiftets och första världskrigets Liège, så som Simenon minns sin födelsestad och sin familj, med ett myller av människoöden, stämningar, färger, lukter, dagrar - förklaringen till så mycket av hans magiska förmåga att krypa in i den vanliga "lilla" människans sätt att uppleva sitt liv och sin omgivning.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

442

Språk