Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Skratta för livet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Skratta för livet är berättelsen om människor i en miljö och under förhållanden som idag är helt förändrade.
---
Martin kommer till Mjölbolsta en vårdag 1945. Till åtskillnad från de flesta av sina medpatienter lider han inte av den fruktade "lungsoten" - hans lungor har skadats genom en arbetsolycka - men han kommer i likhet med de andra att uppleva snabba kast mellan ljus livslust och den ofrånkomliga insikten om livets sköra förgänglighet. Muntra upptåg med stänk av galghumor för att hålla modet uppe kontrasteras mot allvarets mörka stråk. Valet står mellan att resignera, ge upp och motståndslöst duka under för sjukdomen, eller att åtminstone försöka lätta upp tillvaron genom en positiv livssyn, som ibland också innebär spratt och pojkstreck av olika slag.
Skildringen bygger på autentiska upplevelser av Mjölbolsta sanatorium åren 1945-46. (baksidestext)
Anm. Det officiella namnet då var Mjölbollstad sanatorium.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Sjukhuset låg där, ljust, imponerande - liksom utslängt av en osynlig hand, mitt bland rakstammiga tallar och björkar med löven ännu delvis i knopp. På avstånd drog landsvägen förbi, men ljuden därifrån nådde bara dämpade fram.

Längs landsvägen kom en ensam ung man vandrande med en kappsäck i handen. Han var lång och gänglig med ett öppet, frimodigt ansikte, vårvinden lekte i hans mörka hår. Vid grindstolparna som kantade infarten till sjukhusområdet blev han stående ett ögonblick - det var som om han tagit farväl av någonting.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

102

Språk