Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Insyn

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Insyn är en berättelse i högskolemiljö om en ung människas försök att finna sig själv, att bryta sig ut ur en isolering, som växer sig allt starkare kring honom. Boken skildrar realistiskt och inträngande en ung students problem - hans ovisshet om framtiden, hans tvivel på sig själv och hans sexuella svårigheter. Den ger också insy i ett äktenskap. I avsnittet ur vännen Thomas dagbok gestaltas det ödesdigra mötet mellan huvudpersonen Mikael och Thomas hustru Isa i en dramatiskt förtätad atmosfär av lidelse och ensamhet.
Insyn kunde även kallas en studie i människans övergivenhet. Det är en ställvis frän och bitter bok, men den tonar ut i en vision av ljus. Vägen mot livet öppnar sig för Mikael.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

En ny termin hade börjat vid högskolan. Den högtidliga öppningsakten i solennitetssalen var förbi och studenterna i sina vita mössor strömmade ut i septembersolskenet. Himlen var hög och genomskinlig och det blåste en frisk vind.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

154

Språk