Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Berättelsen om herr Han

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med herr Han har Hwang Sok-Yong skapat en av samtidslitteraturens stora, oförglömliga gestalter, en koreansk motsvarighet till Pappa Goriot.
Herr Han är läkaren som inte kan svika sitt kall ens när självbevarelsedriften kräver det av honom. Som inkallad militärdoktor under Koreakriget vägrar han att låta partipamparna och deras släktingar gå före de sårade i vårdkön. I det fruktlösa sökandet efter sin son hamnar herr Han så småningom i Sydkorea, där han utnyttjas som medicinsk fasad av hänsynslösa kriminella element och sjunker allt djupare i samhället. Berättelsen om herr Han fångar i denne lika oförvitlige som naive läkares gestalt ett stycke samtidshistoria: det koreanska folkets lidanden under nationens delning. På en prosa, vars knapphet hör till den klassiska traditionen, redogör Hwang Sok-Yong för varje plågsamt steg i herr Hans nedgång och fall.

Hwang Sok-Yong, som själv tillbringade sju år på sjuttiotalet i fängelse för yttrandefriheten, skildrar sin egen släkthistoria i Berättelsen om herr Han, men på samma gång har han skapat en romangestalt som är allmängiltig nog att omfatta det delade koreanska folkets moderna historia. Genom att följa läkareden att alltid hjälpa sjuka och rädda liv utsätter herr Han sig själv och sin familj för livsfara. Berättelsen om herr Han räknas som en modern klassiker i sitt hemland, och i klassisk stil är det huvudpersonens karaktär - hans godhet, naivitet och omtanke om nästan - som obönhörligt leder mot säker undergång.

(Bonnier)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk