Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vi möts vid Rynge

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vi möts vid Rynge är en spännande roman om en blodig händelse i svensk historia. Den utspelas 1811 under Karl XIV Johans första regeringsår. Man har kallat den Det skånska bondeupproret. Men också vår första lantarbetarstrejk. Man skulle även kunna kalla den för revolutionen som kom av sig.
"Vi möts vid Rynge!" var de upproriskas fältrop, när de drog från slott till slott och prostesterade mot inkallelserna till krigstjänst, plundrade vinkällare och förråd och satte skräck i adelsfröknar och länsmän. Det var vid Rynge som den stora upprorshären skulle samlas. Det var därifrån den stora svenska revolutionen skulla ha utgått - om bönderna och drängarna någonsin hade kommit fram.
Bokens huvudperson är den avgångne prästen och radikale bråkmakaren Petrus Timmelin, som själv var småbonde och hölls för galen av sina överordnade för sina farliga åsikters skull. Han har funnits i verkligheten, men hittills har man inte vetat mycket om honom, han nämns bara på en rad i historieböckerna. Ur brandskadade kyrkböcker och gulnade mantalslängder, ur alla de arkiv där vi svenskar finns bokförda sedan många sekler tillbaka har författaren fogat samman sin bild av honom. Det blir en fascinerande jakt efter en människas identitet.
Var han den typiske intellektuelle bakom de proletära upprorsmännen? Den som eggar andra till revolution men själv löper den minsta risken? Vilket ansvar tog han på sig med sin agitation? I sådana frågor speglar "Vi möts vid Rynge" även vår egen tids drömmar om rättvisa och revolution.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

229

Förlag

Språk