Offentlig person

Typ

pjäser

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

T. S. Eliots senaste drama är ett spel om identiteter. Flera av de i stycket uppträdande personerna har bytt namn, antingen det nu berott på att de gift sig, blivit adlade eller helt enkelt föredragit att gömma sig i ett antaget namns anonymitet. Huvudpersonen Lord Cleverton, f.d. medlem av regeringen och aktad av hela nationen, lever i tillbakadragenhet tillsammans med tillgiven dotter och mera uppstudsig vildhjärna till son. Medan det mörknar över hans väg uppsöks han av skuggor ur det förflutna: den dubiöse vännen från universitetsåren som iklätt sig namn och gestalt av sydamerikansk äventyrare, flamman från varieténs glada värld, som han en gång svek och som förvandlats till en juvelbehängd matrona. Ställd till svars av dessa levande förebråelser, mot vilkas personlighetsförvandlingar han värjer sig, tvingas han till en självrannsakan som obarmhärtigt klär av honom den offentliga personens förljugna drapering. Dramat utmynnar i en vacker bekännelse till kärlekens renande och läkande makt, den kärlek som Lord Claverton själv svikit men som får en ny chans genom de unga omkring honom.

Eliot har i denna pjäs drivit sin versdramatiska teknik ytterligare ett steg mot den klassiska enkelheten. Han har själv hänvisat till "Oidipus i Kolonos" som en förebild och det är ingen svårighet att bakom utanverk av konventionell engelsk salongskomedi urskilja det antika dramats fasta grepp om de centrala livsproblemen.

(Baksidestext, Bonniers 1960)

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

123

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk