Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Meddelande till adeln

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Elisabeth Plessen är född i Holstein 1944. Hon har bl a studerat historia och filosofi och har företagit resor till Västindien, Sydamerika och Sovjetunionen. Hon arbetar som fri skriftställare i Berlin och har publicerat dikter, essäer och berättelser. I Tyskland blev hon först bekant genom boken Katia Mann, Meine ungeschreiben Memoiren.

En ung kvinnlig journalist får per telefon meddelande om sin fars död. Hennes mor är förtvivlad och hennes syster anklagar henne för att ha faderns liv på sitt samvete, men själv erfar hon ingen större sinnesrörelse. Hon reser hem till begravningen och under den långa bilfärden får hon tillfälle att fundera över sitt förhållande till fadern. Minnen från barndomen på det grevliga godset Einhaus dyker upp, en barndom som är präglad av ensamhet och brist på varmare känslor trots att hon ständigt är omgiven av en mängd människor.

(från baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Ritualen hade börjat. Hon hade sagt ja, ja naturligtvis. Det var den 10 maj. Efter arbetets slut körde Augusta nerför Leopoldstrasse för att köpa en svart klänning. Hon hittade en som gick högt upp i halsen och hade långa ärmar, och hon köpte tunna svarta strumpor. Behövde hon svarta underkläder också? Hon stod obeslutsam kvar i affären. Expediten granskade henne. Förlåt, sa hon, tog påsen med klänningen och strumporna och gick ut ur affären.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk