Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Eldens gåta

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I den andra boken om Sofia får vi möta hennes äldre syster Rosa, som är svårt sjuk. Det är Sofia som berättar i form av en dagbok. Henning Mankell har tät kontakt med Sofia och har följt historien på nära håll. En berättelse som skakar om och berör.

12-15 år. Rosa vände sig om på golvet utan att vakna. Sofia trevade med sin ena hand över hennes hår. Hon hade flätor. Av alla syskon var det Rosa hon älskade mest.

Samma dag som Sofias syster Rosa faller ihop på gårdsplanen utanför huset dyker en märklig pojke utan namn upp på vägen. Sofia, som nu är femton år, kämpar med sina motstridiga känslor. Den kalla oron för systern och febern som aldrig ger sig och det som vaknar i henne när hon tänker på pojken, månpojken.

I Henning Mankells uppföljare till Eldens hemlighet får vi fortsätta följa Sofia, flickan Henning träffade utanför sjukhuset i Moçambique, och hennes syster Rosas kamp med HIV/AIDS. Med ett poetiskt och lättillgängligt språk berättar Mankell en kärleksfull berättelse om systerskap och det ofattbara i att förlora personen som står en närmast.

Eldens gåta är andra delen i trilogin om Sofia och gavs ut för första gången 2001. I trilogin ingår även del ett, Eldens hemlighet, och del tre, Eldens vrede. Samtliga titlar i serien är fristående. Böckerna om Sofia har belönats med Nils Holgersson-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

268

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

209

Språk

Lisätietoja

Originalupplaga 2001.

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

210

Språk