Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kuppen i Ljubimov

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Då den fyrtioårige sovjetiske författaren Andrej Sinjavskij den 14 februari 1966 av en domstol i Moskva dömdes till sju års hårt arbete i korrektionsläger för att i västerlandet ha publicerat "mot det sovjetiska folket fientliga skrifter" väckte denna dom för ett "brott", som i rysk litteratur har sådana precedensfall som Gorkij och Tolstoj, häftig indignation i stora delar av världen. Detta icke blott på grund av det tvivelaktiga i rättegångsförfarandet utan framför allt därför att Sinjavskij under sin pseudonym Abram Tertz på några få år gjort sig känd som Sovjets i särklass mest intressanta yngre prosaförfattare.
Abram Tertz' hittills mest uppmärksammade verk, Kuppen i Ljubimov, handlar om en liten rysk provinsstad där cykelreparatören Ljubimov väljs till 'borgmästare' och med hjälp av en gammal svartkonstbok lär sig att styra och dirigera stadsbornas tankar från sitt skrivbord. Att det är en satir över stalinismen förstår vi om inte förr när det dyker upp två polisagenter med de högst reella namnen Anatolij Sofronov och Vladimir Kotjetov - två bekanta författare ur det konservativa lägret.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

164

Språk

Översättare