Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Socialisten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Den sjätte delen i självbiografin kan betraktas som det kollektiva motstycket till den mer individuellt präglade Författaren. I stället för författare möter vi ombudsmän och fackligt aktiva i Lantarbetarförbundet. Åren är 1935-39 och det är skördetid för det unga förbundet. Socialisten är en kollektivskildring av guds nåde som borde vara obligatorisk läsning för varje facklig representant i detta land. Porträtten av de fackliga förtroendemännen är som huggna i sten. Eller vad sägs om följande teckning av ”GS”. Det behöver knappast sägas att det är den unge Gunnar Sträng som avses:

"GS hade kort hals, med nacke som en dopping. Ur ett kubiskt ansikte blickade fram ett par kloka, trygga, självmedvetna ögon. Blicken träffade som en hävstång, och det var som om han för var gång brutit upp någonting med den. När han såg på en, såg han med hela kroppen. Han hade ett sätt att dra in hakan i kroppen, när han talade. Som många av ombudsmännen, som övergått direkt från kroppsarbetet till stillasittandet, visade han tecken att bli fet, men bekämpade det med framgång. Han var noggrant klädd, och redan det talade om stabilitet. Det fanns hos honom ett intryck av intelligens förankrad i fakta."
(Ivar Lo-sällskapet)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag hade blivit tom efter fem års nästan obrutet umgänge med författare, med estetiserande, med alkohol, självöverskattning, självynk, och en infantil dyrkan av genierna.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

självbiografisk berättelse

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

280

Språk