Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tillfällets skickelse

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext: Nu har alltså hans fjärde prosabok "Tillfällets skickelse" kommit ut i handeln. Under den lättsamma tonen döljer sig ett djupt ansvarskännande gentemot skeppskamrater, yrket som koleldare på tjugo-trettiotalet ombord på gamla lastskorvar i trampfart: destination okänd.
Det bör inte förvåna någon om besättningarna på ångbåtarna under den tidens olidliga förhållanden på långa resor såg strandhuggaren som en efterlängtad, ja, behövlig avkoppling från avståndens drömbilder.

Den här gången är det Köpenhamn, kongens smucke by, som med sin frikostiga famn möter besättningen från s/s Olofsborg och låter den efter en drygt två månaders resa känna värmande välvilja och förståelse.

Ernfrid Tjörne i Ystads Allehanda skriver 1967 om boken "På måfå runt jorden": "...är verkligen en bok att lägga märke till. Ahlö kan bildlikt talat levandegöra sina upplevelser i berättelsens form från hav och i hamn. Hela tiden hålles läsaren i spänning, man har svårt att lägga boken ifrån sig innan den är genomläst. Det är kort sagt en vägande och mycket roande och bra bok, skriven med hurtfrisk stil."

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

125

Språk