Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Långt bort härifrån

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tora Dahl fortsätter här att berätta om flickan Gunborg, som läsarna först lärde känna i boken "Fosterbarn". Gunborg är nu sex år, hon börjar få nya inblickar i de vuxnas värld och hon börjar tänka själv över det hon ser och erfar. Hon bor hos sin fostermor, skolstäderskan Sofia Stolt, som döljer sitt hjärtas värme under ett strävt humör och övertygelsen om agans och lydnadens välsignelser. På söndagarna kommer Gunborgs köttsliga mor ut och hälsar på dottern. Det är dessa två kvinnor som tills vidare spelar den största rollen i flickans liv, båda viljestarka och ibland hänsynslösa och med ett känsloliv som inflammerats av besvikelser och förödmjukelser. Gunborg har också ett par fosterbröder. Den äldre av dem, som redan mer tillhör de vuxna, bereder mamma Stolt en bitter besvikelse när han går och förälskar sig. I denna miljö finns det mycket för en liten flickunge att grubbla över, att söka förstå och anpassa sig efter. Tillvaron kan ibland te sig skrämmande, men Gunborg äger en inneboende livsglädje och frihetslängtan, som inte låter sig kuvas. Hon har en stark känsla för rättvisa och hennes barnsliga klarsynthet kan sätta de vuxna på svåra prov. När hon får börja skolan vidtar en ny upplevelsemättad period i hennes liv.
Med stark psykologisk inlevelse och känslighet, realistisk klarhet och osentimental skärpa skildrar Tora Dahl barnets värld och de svåra relationerna mellan barn och vuxna. Romanen rymmer också minnesvärda studier av vuxna människor och fina analyser av de tänkesätt, handlingsnormer och moraliska begrepp som dominerade en småborgerlig miljö vid sekelskiftet.

(baksidestext, 1963)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

256

Språk

Lisätietoja

Tiden: 1963, 1975, 1977, 1979