Filologens dröm

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I nio noveller berättar här Björn Larsson om olika former av upptäckarglädje, ofta med ganska förödande resultat.

Här finns speleologen som lurar sig själv in allt längre in i ett grottsystem tills han blir helt instängd, här finns lingvisten som i ren iver lyckas punktera en vedertagen sanning, med resultatet att han får alla andra kolleger emot sig. Men också några med "lyckligt slut", virologen som blir omkörd på väg till Nobelpriset men som får upprättelse - av sig själv. Och så vidare.

Detta är bildningsnoveller av klassiskt snitt, alla med varsin sens moral. Björn Larsson har själv lång erfarenhet av universitetsmiljöer från Lunds universitet och det är med både road och kritisk blick han ser på livet i den akademiska världen.

(Norstedts)
Innehåll: Filologens dröm ; Genetikerns olyckliga kärlek ; Lingvistens sista föreställning ; Kosmologen som fick annat att tänka på ; Speleologen som satsade allt på ett kort ; Virologen som ville visa sig på styva linan ; Filosofen får en uppenbarelse ; Kemisten som satte sin läromästare på plats ; Författaren finner ett recept
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

berättelser om upptäckarglädje

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

201

Förlag

Språk