Branden i hjärtat

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Mahasweta Devi är en av Indiens främsta nutida författare, med över hundra böcker i de flesta genrer och därtill mängder av politiska artiklar och debattinlägg bakom sig. Hon är bengal och skriver på bengali.

Här introduceras nu Devi med ett fylligt urval av hennes mest kända noveller. Hon gav bröstet skildrar hur en kvinna som utnyttjats som amma i en rik familj med många barn lämnas åt sitt öde när hon inte längre behövs, ett offer för klassförtryck men också för förkvävande modersmyter.
I Draupadi är huvudpersonen en revolutionär kvinnogestalt ute i djunglerna som jagas av polisen men som demonstrerar sin trotsiga hållning också i det djupaste underläge. Arjunträdet är det sista kvarvarande trädet från gamla tiders mäktiga skogar som ska fällas. Då samlas stamfolken som beordras att välta denna bjässe till försvar runt dess stam: det är som om det är de själva och hela deras värld som nu hotas av förintelse.
Mahasweta Devi koncentrerar sig på att skildra Indiens förtrampade, de lågkastiga, de kastlösa och de lägsta av de lägsta – den sjättedel av Indiens befolkning som utgörs av stamfolk och som i dag lever ett liv i stor utsatthet och armod.

I boken ingår även ett samtal mellan Devi och den indiska litteraturprofessorn och filosofen Gayatri Spivak.

"Mahasweta Devi berättar i många lager. Där finns poesi, mytologi och folksaga, men det är gatans språk, drastisk humor och drabbande hård realism." Jenny Leonardz, SvD

"Genom Mahasweta Devi har de förtryckta fått ett språkrör." Lisa Berg Ortman, HD

(Ordfront)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

berättelser från Bengalen

Utgivningstid

Sidantal

298

Språk

Översättare