Nervlänges

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Viveca Hollmerus, som debuterar med novellsamlingen "Nervlänges", är född 1920 och tillhör en gammal svensk kultursläkt i Finland. Hennes mor är den även i Sverige välkända författarinnan Margit v. Willebrand-Hollmerus. Trots sitt litterära påbrå har Viveca Hollmerus aldrig tidigare publicerat något. Hon har väntat tills hon kände sig ha något eget att komma med och hon framstår också nu i sina debutnoveller som en ovanligt mogen författare med sin egen stil.
För ensamma och oförstådda människor, för ömhetslängtande barns tafatta hjälplöshet, för instängt, ordlöst lidande, som plötsligt spränger sina fördämningar och reser sig mot den grymma verkligheten har Viveca Hollmerus stor förståelse och sympati. Nervmänniskor, på ont eller gott, är nästan alla figurerna i hennes noveller. Själv spelar hon på sina egna hårt spända, känsliga nerver som på ett instrument med en ovanligt klar och ren ton.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

124

Språk