Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kebbe och Lapp-Lasse

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sten Johanssons författarskap uppvisar här en ny säkerhet och mognad. Engagerat och engagerande berättar han både om Lapp-Lasses förnedring och vantrivsel på fattighuset, vars elaka föreståndarinna behandlar honom grymt despotiskt, och om hans ockulta förmåga. Gripande är historien om hans sista rymning hem för att ta avsked av det som varit hans liv. Han bestraffas genom att fattigvårdsstyrelsens ordförande beordrar nedbränning av stugan.

Originella människor och hårdhänta skälmstycken finns förstås med i boken. Skildringen av Lat-Hilbert är praktfull. Fördomsfulla stadsbor får, konfronterade med Kebbe, nogsamt erfara att obygden hyser folk med både intelligens och bildning. Kebbes sorgearbete efter moderns död skildras med djupt inkännande. Boken ger också glimtar av det trägna vardagsarbetet. Det är en angelägen, innehållsrik och mycket levande bok, lämplig även för tonåringar. Boken är illustrerad med intressanta fotografier.

Recension från Bibliotekstjänst i Lund.

(Kebbe-förlaget)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

197

Språk