Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tsarens guld

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Johan Kristian Homan får besök av en gammal klasskamrat, Martin Johnson. Martin kommer från en gammal bergslagssläkt och äger en gruva där man nu överraskande funnit guld. Men i samband med sonderingarna har en man under märkliga omständigheter störtat ner i gruvan och omkommit. Homan tar sig förstås an fallet och följer med Martin till en vacker herrgård i södra Närke där han undfägnas med utsökt mat, goda viner, en lika spännande som vacker arkeolog samt ett invecklat mysterium med trådar tilbaka till tsarens Ryssland. Kanske det hela är alltför invecklat, alltför hotfullt - Homan börjar ana det när han på en Harley Davidson i rasande fart dundrar fram genom det schweiziska alplandskapet.

(Wahlström & Widstrand)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Som guld blänkte det till i den mörkgröna mossan, lyste och sken i den grå höstdagen. Men det ar inte guld utan nästan bättre upp; knallgula kantareller.
Belåtet satte jag mig på huk med min gamla spånkorg, borstade bort löv och nerfallna kvistar runt mitt fyndställe, tog fram den kortskaftade kniven och skar av de gula trumpeternas halsar en bit under markytan.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

376

Språk

Lisätietoja

Andra utg.:

Wahlström & Widstrand: 1995 1996, 2000, 2006
Bonnier: 1995,