Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I gryningen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
En pigg och träffsäker roman i helsingforsisk studentmiljö

Vem känner inte till >>Hanken>>? Aslaug Slotte för oss i sin bok in i en trevlig hankenmiljö, de svenska handelshögskoliternas. Vi lär känna ett sjudande liv, fyllt av studentikos glädje - krångliga tenter växlar med strålande fester.
Författarinnan bjuder oss på typer, så på kornet tagna, att de verkar upplevda: koketta Lill-Ann, som ändå har hjärtat på rätta stället under de eleganta kreationerna, Ursula, bortom vars skissartat tecknade profil man anar en stark, egenartad personlighet, ynglingen Alle, som med sin flabbiga jargong omsorgsfullt kamuflerar en allvarlig kärna, långbenta Sofus, som verkligen är förtjänt att upplevas - och så bokens huvudperson Anne, en vanlig redig och käck flicka av i dag.
Kanske inte så vanlig ändå. Anne är framför allt en tänkande flicka, som gör sina egna, högst personliga reflexioner om mänskorna kring henne. Och hon går till sträng räfst med sig själv om hon varit för inskränt i sina omdömen. Anne gör både trevliga och tråkiga erfarenheter, men hon drar nytta av dem och genomgår en inre utveckling.
>>I gryningen>> är till skillnad från den vanliga typen böcker om ungdom varken rent tanklöst underhållande eller bara torrt moraliserande. Författarinnan har förträffligt löst sin uppgift att skriva en underhållande bok med välträffad miljö och lokalfärg, levande och karaktäristiska mänskor, fart och friskhet i iakttagelser och handling - och hennes roman visar sig vid närmare eftertanke skriven >>ei blot till lyst>>.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

237

Språk