Poulsen, Torben

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Biografiska uppgifter

Jag är uppväxt på en tidningsredaktion. Min far var redaktionssekreterare och senare redaktör på en dagstidning i en mellanstor dansk stad och jag hade ständigt lukten av trycksvärta och bly i mina näsborrar och ljudet av den smattrande teleprintern, sättningsmaskinerna och rotationspressen i mina öron. Och jag ärvde lusten till att skriva - och fick möjlighet till det i tidig ålder. Jag var inte mer än 16 år då jag började skriva artiklar till Själlansposten, som tidningen hette, och medan jag gick i gymnasiet tjänade jag fickpengar på att göra intervjuer med unga och att skriva om sport, och jag var avlösare på den lilla lokalredaktionen, när redaktören skulle på sommarsemester.

Min framtid var alltså utstakad. Jag blev utbildad som journalist och arbetade först i på tidningar, senare på Danmarks Radio, där jag provade allt mellan himmel och jord, både som radio- och TV-journalist. Det var medan jag gjorde barnradio som min egentliga författarverksamhet startade. Jag skrev radioföljetongen "Kup & Kærester" som blev utgiven 1993 och därefter har det gått slag i slag med en bokutgivning om året. "Sprinkniven", en ungdomsroman om rashat, våld och rasism, kom ut 1994, och den följdes av barnthrillern "Syrenparken". 1996 utgav jag "Smil, Smilja" (Le, Smilja 2001), om en bosnisk flickas upplevelser under inbördeskriget, och den väckte uppmärksamhet i Danmark och fick fina recensioner. Detsamma gjorde också de båda efterföljarna "Krigens skygger" (Krigets skuggor 2002), som handlar om Smiljas liv som flykting i Danmark, och "Smiljas hæavn" (ännu ej utgiven i Sverige) , där hon är tillbaka i Bosnien och söker sanningen om sin fars död. "Smil, Smilja" läses i högstadiet i de flesta danska skolor, och till min stora glädje har också många bosnier - och för övrigt också andra flyktingar och invandrare - tagit romanen till sig.

Pojkromanen "Polle, Pamela och det verkliga livet" utgavs 1999, och året därefter var jag tillbaka i Balkan med romanen "Solsortesletten" om unga människors upplevelser under kriget i Kosovo. Under 2001 utgavs min första vuxenroman, "Gyngen", om en förskolechef som anklagas för pedofili. Den röda tråden i mitt författarskap är relationen mellan människor, skildrat från en etisk synvinkel och ofta med en kriminell intrig. Därför spelar "främlingarna" en framträdande roll i mina romaner. Jag tycker det är viktigt att beskriva hur vi människor behandlar varandra i det moderna samhället som förändrar sig ett tempo som de knappast kan följa med i. Därför förlorar vi överblicken och känner oss kanske tvungna till att förenkla problemställningarna, och det kan leda till intolerans, främlingshat och våld, något som vi har sett både i Danmark och i Sverige.

(Författarhuset)