Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Femte advent

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

När Johan Bargum 1965 debuterade med novellsamlingen Svartvitt kunde en enig kritik konstatera att den unga finlandssvenska prosan gjort en märklig nyvinning. Här företog Bargum snabba raider in i den moderna verkligheten, med ett panorama öppnande sig som förbluffade genom sin bredd och sin skärpa.
Femte advent är en roman, där Bargum fortsätter att muta in samhällsnuet, men med metoder som markerar ett nytt stadium av på en gång rörlighet och förtätning i hans realism. Femte advent utspelas inom ett dygn, från julafton till juldagsmorgon, och i centrum står fyra personer som alla ställts utanför varje gemenskap i konventionell mening.
Kontrasten mellan denna utsatthet och julaftonens sötade fridsbudskap blir till avslöjande ironiska effekter, som når sin gråteska kulmen i berättelsen om julgubben. Över huvud är det via strömmen av historier som Bargums gestalter öppnar sig för oss, minnesbilder som förr eller senare leder fram till våldet som en begärelse inom oss alla.
I Femte advent har Johan Bargum gett oss en nutidsrapport som når djupare än i debutnovellerna, samtidigt som han också konstnärligt visar upp en allt större säkerhet och frigjordhet.

(Baksidestext, Söderströms 1967)

Ämnen och teman

Originalspråk

Textutdrag

Julafton.
Mannen bredvid mig dricker glögg. Han radar upp sina tre julkort framför sig på bordet.
Morbror, Ottawa, militärkamrat, Uleåborg.
Det tredje är blankt och oskrivet. Från alla de andra, säger han.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

138

Språk