Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Resa till New Orleans

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Resa till New Orleans är den andra delen i en planerad romanserie. Arvid Rundberg berättade i den första delen (Barnsonaten, 1973, ny upplaga 1978) om barnet och skolpojken Richard som under kriget frigjorde sig ur en undanglidande borgerlig och tyskvänlig miljö och började söka fastare grund. I Resa till New Orleans har Richard kommit upp i tonåren och förverkligar sina drömmar om uppbrott. Han konfronteras med verkligheten i Polens sönderslagna hamnstäder 1947, i norra Englands sotstäder 1948 och kommer så ut till den nya världen 1949 och 1950.

Det stora antifascistiska kriget är vunnet och Richard tillhör den generation som enligt hans älskade tant Maria skall 'bygga framtidens genomskinliga städer'. Men det kalla kriget bryter in med full styrka och blir hett genom Koreakriget. Allt skall återgå till den gamla ordningen, onda krafter försöker få människorna att glömma att den nya tiden 'inleddes med genomlysningen av städerna Hiroshima och Nagasaki'.

Arvid Rundberg växte upp i en vidare familjekrets än den som redovisas i boken. Richard har fått låna ur denna omgivning och i allt väsentligt är persongalleriet hämtat direkt ur verkligheten. 'Tråkigt nog är det inte fråga om karikatyrer', säger författaren. 'Richard är visserligen en romanfigur men det kanske beror på att jag växte upp bland romanfigurer under en epok som var långt genomgripande föränderlig än t ex tiden för den franska revolutionen.'

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

311

Språk