Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Norrtullsligan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Norrtullsligan är Elin Wägners debutroman från år 1908. Den handlar om de fyra lågavlönade kvinnliga kontoristerna Elisabeth (Pegg), Magnhild (Baby), Emmy och Eva som tillsammans delar två hyrda rum på Norrtullsgatan i Vasastan, Stockholm. Boken är skriven i humoristisk kåseriform med mycket dialog. För att få bättre lön försöker några av kontoristerna genomföra en strejk.

Romanen publicerades 1907 i Dagens Nyheter som följetong med rubriken "Elisabeths krönika".

(Wikipedia)

Elin Wägners klassiker och genombrottsroman Norrtullsligan är utvald till 2011 års Stockholm läser-bok och släpps på nytt i pocket.

– En rolig och förvånansvärt aktuell bok. Norrtullsligan är en klassiker bland stockholmsskildringar, säger Annika Lantz som har skrivit ett nytt förord till boken.

Norrtullsligan handlar om fyra unga kontoristers liv i förra sekelskiftets Stockholm. I deras delade rum på Norrtullsgatan spirar upproret. Norrtullsligan utkom första gången 1908 och var Elin Wägners debutroman och stora genombrott. Den nya pocketutgåvan har förord av Annika Lantz, efterord av Boel Hackman och omslag av serietecknaren Knut Larsson.

(Podium)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

138

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

Elisabeths krönika

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

181

Förlag

Språk

Lisätietoja

[Ny utg.] Podium, 2011