Adam kåserar

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

kåserier, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Adams kåserier i Vasabladet kännetecknades av folklig humor, sakkunskap i de ämnen som behandlades samt förståelse och människokännedom. Bakom den uppskattade och ofta återkommande signaturen Adam dolde sig tidningens annonschef under många år Torsten Lindgård (1907-1977). I den här boken har vi samlat en del av de kåserier och artiklar som Adam publicerade i Vbl under årens lopp. Han hade själv numrerat kåserierna, och det visade sig att de uppgick till sammanlagt 1.151! Endast en liten del av dem har kunnat få plats i boken, men vi hoppas att de skall ge en bild av Adam, hans åsikter, tankar och idéer. Hans relationer till folk i stad och bygd, inte minst födelsebygden Malax och Vasa som var hans hemstad under flera årtionden, men också till märkesmän och -kvinnor i politik, föreningsarbete och folkrörelser, var varma och personliga. Han mindes mycket från gångna tider, och han kunde berätta det på ett sätt som fängslade läsaren. Men också nutidens problem berörde han med förståelse och värme, ofta i kritisk analys. I många avseenden är Adams kåserier tidlösa. De berör mänskliga relationer förr, nu, alltid.

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

155

Förlag

Språk

Lisätietoja

Urval och redigering till Adam kåserar av Börje Sidbäck

Muu tekijä