Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Erika

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En solig junidag 1881 träffades två åländska ungdomar, Erika och Axel, av en händelse i Sottunga.
Ett år senare är de gifta. De seglar iväg ut till de yttersta skären i Vårdö för att bygga sej ett hem och en tillvaro där.

Hur utformas en kvinnas liv ute på en holme i den yttersta skärgården? Agnes Rask, själv hemma i Ytternäs, Mariehamn, grundar sin debutroman på ett autentiskt kvinnoöde:
inkännande och realistiskt skildrar hon yrkesfiskarens hårda villkor, den dagliga kampen med havet. Havet som ger och tar, som är både vän och fiende.

Samtidigt har romanen sitt självskrivna värde som kulturhistoriskt dokument; Agnes Rask har tagit tillvara ett fängslande material av bygdetraditioner, gamla föreställningar, seder och bruk, sägner och vidskepelse.

En planerad andra del kommer att fortsätta berättelsen om Erika. Vi får vara glada över att den åländska skärgården nu på allvar håller på att få sina skildrare.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I en vik i Sottunga på Åland låg två flickor en lördagseftermiddag sommaren 1881 och skurade mattor på en berghäll.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

172

Språk