Stormfåglarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Innehåll:
Stormfåglarna
Soldat Grehn
Fältpolisen
Gubben Krok
"Djävulens försåt och list"
Mästersmeden
Kyrktallöarnas historier


Baksidestext:
Elis Selin återkommer i höst med en samling noveller från Åbolands yttersta skärgård. Miljön är hos Selin alltid samma storslagna kärva, som ställer mänskorna inför hårda villkor. Prästen har det inte bättre än andra. Han äter sin saltfisk liksom de, han delar med dem faror och vedermödor i krigstid, som när bomber från fientliga flygplan faller kring kyrkan mitt under en predikan

Kriget har trängt fram till Kyrktallö, satt sin prägel på livet där. Soldat Grehn kommer ända från östfronten för att gifta sig med sin brevvän Lena från utskärsön utanför havsfortet. När de kommer för att ta ut lysning berättar Prästen för Grehn att Lena har ett barn. Också novellen "Fältpolisen" ställer fram ett rent mänskligt problem: medkänsla med fiendes.
Några av novellerna går längre tillbaka i tiden. Med "Djävulens försåt och list" har Selin skrivit ett nytt kapitel till romanen "Strand-Henriks väg". Handlingen utspelas i den tid, då halshuggning och stegel och hjul var lagens strängaste straff eller då - som i "Mästersmeden" - en "hustrupiskare" kunde mjukas upp med stryk av byns starkaste karlar.
I den sista berättelsen, "Kyrktallöarns historier", möter vi rester av det gamla, mustiga språk som förfädren talade. De många folkliga antydningarna och bilderna ger färg och liv åt den gamle utskärsbons berättelser. Det är ett stycke svensk skärgårdskultur Elis Selin med sina böcker räddat undan glömskan.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

206

Språk